Mogelijkheden en extra’s

Dakkapellen en dakramen

Voor een betere lichtinval of om uw dak te verfraaien kunt u kiezen uit een uitgebreid assortiment of op maat gemaakte dakkapellen of dakramen van Velux.

Nokafwerking

De nok van het dak bepaald mede het uiterlijk van uw pand. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals keramische rietvorsten, koperen vorsten of een rieten rol of vlechtwerk. 

De keuze voor een bepaalde nokafwerking wordt vaak bepaald door de architect of opdrachtgever.

Koper

Van alle metalen op het rieten dak is koper het meest duurzame materiaal. In relatie met het rieten dak is de belangrijkste toepassing van koper de nokvorst in vele variaties. Naast de nok wordt koper ook gebruikt in de vorm van een goot, hemelwaterafvoer of het afdekken van de rietstoppel onder dakkapellen en dakramen. Ook zijn er schoorsteenkappen verkrijgbaar.

Isoleren

Een goede isolatie met perfecte dampdichtheid is essentieel om een rieten dak te beschermen en in goede conditie te houden. U bespaart op de energiekosten, het is beter voor het milieu en het draagt bij aan de waarde van uw huis. Daarnaast garandeert het de duurzaamheid van uw rieten kap.

Een rietendak kan (aanvullend) geïsoleerd worden met een multilayer folie (meerlaagse folie). Voorwaarde is dat er nog geen dampremmende laag in het dak zit, de meerlaagse folie is immers zowel dampremmer als isolatie (er mogen nooit meerdere dampremmers in dezelfde constructie gebruikt worden, vocht zou opgesloten kunnen worden). Multilayer folies geven de hoogste isolatiewaarde als gebruik gemaakt wordt van reflectie, dus als er onder en boven de folie ruimte is.

Sinds 1 januari 2022 kunt u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.